(külsős hirdetmény)

A szomszéd völgyben Remeteszőlős sokkal kevesebbért vált le Nagykovácsiról 2002-ben, mint amikkel Csúcshegyet sanyargatja Óbuda. Nem bánták meg, Remeteszőlős most egy gyorsan fejlődő település! Remeteszőlős mérete és lakosságszáma kisebb, mint Csúcshegyé. Csúcshegy lélekszáma – ezer lakóval számolva – meghaladja a magyarországi települések több mint felének a lélekszámát.

A leválás lehetősége lassan két évtizede ízlelgetett lehetőség a hegyen, de korábban még soha nem mondott le rólunk Budapest úgy, mint az utóbbi években, különösen a járványügyi vészhelyzet idején. Néhányan azon dolgozunk, hogy Remetszőlőshöz hasonlóan Csúcshegy lakossága is kezébe vehesse városrésze sorsának alakítását. Csatlakozz hozzánk!

A nekünk szánt ivóvízkapacitás pár éve már a szomszédos városrészen vár arra, hogy tovább hozhassák, aminek a legfőbb feltétele a terület kiszabályozása. A kiszabályozási folyamat befejezését az önkormányzat hirtelen “belátható időn” túlra sorolta, és a járványügyi vészhelyzet idején kimutatta foga fehérjét fenyegetésekkel, jogtalanságokkal, ellenünk hangolással, a hangunk elnyomásával, mellébeszéléssel.

Az önkormányzat nem hagyott más lehetőséget problémáink belátható időn belül történő megoldására, csak a leválást.

A leválással megnyílnak előttünk azok az állami és úniós források, amikkel az önálló települések rendelkezhetnek. Kifejezetten bő a választék a szociális és ellátásbeli felzárkóztatás és a környezetvédelem területén.

Tudni kell, hogy a leválás egy hosszadalmas folyamattá válhat, amennyiben a kötelező vagyonmegosztásnál az önkormányzat nem hajlandó az arányos osztozkodásra. Ekkor elhúzódó perek várhatók vagy erős kompromisszumok szükségesek a folyamat felgyorsítására. Remeteszőlős is megjárta ezt az rögös utat, de most szabad, és mára egy példaértékű környezettudatos településsé vált. Adott helyzetben lehet érdemes elengednünk egy-egy a vagyonmegosztásban jogosan nekünk járó tételt, hogy előbb juthassunk az önálló településeknek járó forrásokhoz, és legfőképpen szabadsághoz.

Az, hogy Budapestnek nem kellünk, legyen mától az előnyünk!

Ha szeretnél részt venni a leválásról való népszavazás megszervezésében, akkor írj a csucshegylevalas@gmail.com címre, és munkacsoportunk hamarosan felveszi veld a kapcsolatot! Hamarosan honlapunk is lesz!

Amiben segíthetsz:

-Az általunk összeállított tájékoztató MÉM-ek terjesztése a közösségi médiában

-A kormánnyal való egyeztetés a leválás lehetőségei és feltételei kapcsán (a népszavazás után a parlamentnek is szavaznia kell, ezért nem mindegy, hogy a kormány számára elfogadható formátumban képzeljük-e el városrészünk további sorsát). Bármilyen tudásod, kapcsolatod van az ügy előmozdítása érdekében, várunk szeretettel.

-A népszavazás előkészítése

A külön településsé leváló városrészek

-Csúcshegy

-Solymárvölgy

-Gercse (még bizonytalan)

Ne legyenek hiábavalók a kiszabályozhatóságunk érdekében történt jogelvételek!


Munkacsoportunk pártfüggetlen, de nem mulasztunk el nyilvánosan megköszönni midnen segítséget, jöjjön az bárkitől is, és emlékeztetni rá újból és újból. Ahogyan arról sem feledkezhetünk meg, hogy újból és újból felhívjuk rá a figyelmet, ha egy párt esetében csak demagógia a szubszidiaritás elvének hangoztatása, a hátrányos helyzetűek és jogsértettek felkarolása, környzetvédőként való feltűnése, az átláthatóság és a nyilvánosság hangoztatása, de legfőképpen ha minden csak színház, amit csinálnak.

Pest, Buda és Óbuda 2023-ra eső 150. évfordulójára Matolcsy György megteremtené „a Budapest további szétválásához szükséges demokratikus és rendezett kereteket”, vagyis helyi népszavazásokat tartana a kiválásról.

Magyar nemzet – https://magyarnemzet.hu/pc19/2021/12/matolcsy-gyorgy-mi-lehet-a-budapest-dilemma-megoldasa?fbclid=IwAR3VFPqfGeZBLs4_swbSIlUF2NyXK5rqSPZ_ghXbgv3OMsmX5KaGFhaatx0