Az elmúlt évtizedek során a városrész rendezhetőségének megőrzésére hivatkozva fokozatosan vették el építési jogainkat a kiszabályozás ígérete mellett. A jogelvonásokkal odáig jutottunk, hogy a korábban még engedéllyel épített előregedett és korszerűtlen lakóépületeinket sem építhetjük újra, a felújítások során sok esetben pazarló ideiglenes megoládsokra kényszerülünk, amik fölösleges szennyezésekhez, egészségkárosodáshoz és életveszélyhez vezetnek. A Katasztrófavédelem adatszolgáltatása szerint a harmadik járványhullám idején városrészünkön lakosságarányosan 29-szer több volt a tűzeset mint Óbudán általában (1000 csúcshegyi lakossal számolva 29-szer több, 500 lakossal számolva 58-szor több).

Jól szemlélteti a helyzetünket a Települési stratégiai dokumentumok Budapest III. kerület Óbuda-Békásmegyer I. megalapozó vizsgálatának következő szakasza:

Ezek a területek spontán módon fejlődnek, a több éves korlátozás a telekárakat alacsonyan tartja, amely a kisebb pénzű és az elszegényedő rétegeket vonzza, amely társadalmi feszültséget okozhat, és a rendezést egyre inkább ellehetetleníti.

Az alábbiakban a legutóbbi – 2018-as – jogelvételek kapcsán olvasható az egyesület véleményezése:


  • Csúcshegy kampányol - Városrészünk kampányol, és keresi azokat a képviselőket, akik támogatnák a Csúcshegyi Településrendezési Javaslatban foglaltakat, amit még az előző városvezetés készíttetett. Az építési jogainkat a rendezhetőségünk megőrzése érdekében korlátozták, de tovább már nem halasztható a visszaadásuk, lehetőleg a terület rendezésevel együtt, hogy értelme is legyen az elmúlt évtizedek nehézségeinek, pazarlásainak. Az önkormányzat forráshiányra hivatkozik, amiért még a legminimálisabb lépéseket sem teszi meg az ivóvizünkért. A csúcshegyeiknek tehát fontos tudniuk, melyik választókerületi képviselőre számíthatnak, ki tudja garantálni az állami támogatást a közművesítéshez. A mostanára erősen kivéreztettet csúcshegyiek számára kizárólag saját költségen ez vállalhatatlan, hiszen megközelítőleg egy kisebb stadion építésének léptékéhez fogható beruházásról van szó a terület rendezésének és közművesítésének tekintetében.
  • Csúcshegyen zöld otthonok kellenek, Mocsároson és a még be nem lakott barnamezőkön ökoparkok - Csúcshegyen zöld otthonok kellenek, Mocsároson és a még be nem lakott barnamezőkön ökoparkok és a fenntarthatósághoz szükséges szolgáltatások! Városrészünkön korábban engedéllyel épülhettek lakóházak. Most mégis mi vagyunk korlátozva sorozatos jogelvételekkel, lakhatásunk ellehetetlenítésével, miközben barnamezős beruázások keretében új luxuslakónegyedek jönnének létre. A döntés okaiként a már lakott területek fejlesztésének magas költségeit és a barnamezős tereületek eladásából […]
  • Követeléseink az építés szabályozással kapcsolatban - Az egészségkárosító és életveszelyes helyzetek miatt, továbbá a családokat szétziláló bizonytalanság miatt bizonyos tevékenységekkel nem tudjuk megvárni a terület kiszabályozását, amiről az új városvezetés rendre azt nyilatkozza, hogy belátható időn belül nem várható. Nem tudjuk kivárni, ezért sokan szabálytalanul lépnek előre, a jogkövetők pedig pazarló ideiglenes megoldáskkal próbálnak túlélni, vagy a család egységének és az […]
  • Csúcshegyi Településrendezési Javaslat - A 2019-re befejezett tervet az önkormányzat sok millió forintból készíttette városrészünk problémáinak megoldása érdekében. Benne: közművek, közlekedés, beépíthetőség, zöldterületek...
  • Az épülettüzek okai Csúcshegyen - Az elvett építési jogok okán elszaporodott ideiglenes megoldások miatt Csúcshegyen lakosságarányosan 29-szer több a tűzeset mint Óbudán általában.
  • 2018-as jogelvételek - Ez a teszt kivonat