A Momentum országgyűlési képviselő jelöltjének egyik facebook bejegyzése rólunk:

KI KÉPVISELI A CSÚCSHEGYIEKET?

Ma Észak-Buda egyik legszebb városrészében, a III. kerületi Csúcshegyen jártam, Cseh Katalin és két kutyusunk társaságában. Gyöngyörű panoráma nyílik innen Óbudára, több vadregényes erdei túraút halad át a területen, igazán idilli környezet. Vagyis az lenne, ha teljesen figyelmen kívül hagynánk azokat a súlyos infrastrukturális hiányosságokat, amelyekről egy helyi lakosokból és érdekvédőkből álló csoport számolt be nekünk.

Egy hosszú éveken, évtizedeken át húzódó bürokratikus huzavona miatt ugyanis a Csúcshegyen hiányoznak a normális emberi élet alapfeltételei. A budai hegyvidéken, az Árpád hídtól fél órára nincs víz, nincs gáz, nincs kiépített csatornarendszer. A helyiek meséltek arról, hogy nem egy környékbeli ház égett porig azért, mert a tűzoltók nem tudtak honnan elég vizet hozni időben az oltáshoz. Az utak burkolatlanok, mentő, rendőr, vagy tűzoltóautó nehezen közlekedik. Esős időszakban mindent elönt a sártenger.

Sorolhatnám még, de a lényeg az, hogy közel ezer család hosszú ideje kénytelen egy XXI. századi európai országhoz teljesen méltatlan körülmények között élni, az egészséges emberi élethez elengedhetetlen minimumok nélkül. Minderre erős kontraszt az út másik oldalán kiépülő Harsánylejtő lakópark, rendezett kis utacskáival, fehér házikóival. A Csúcshegy valóban a térség kis zöld ékszerdoboza, egyfajta mintatelepülés lehetne. Ehelyett sok helyen mondhatni harmadikvilágbeli körülmények uralkodnak, itt, a fővárosban.

Ki képviseli a csúcshegyieket? Ők is tisztességes, az adójukat fizető, a törvényeket betartani kívánó budai polgárok. A jogi senkiföldje, ahol egyszer csak találták magukat, több tízmilliós károkat okozott és okoz nekik. Miért lettek többször megvezetve, hitegetve, elfelejtve az elmúlt évek során? És a legfontosabb kérdés: hogy fog mindez megváltozni, és milyen gyorsan?

Általában megfontolt, higgadt embernek tartom magam. Igyekszem alaposan körbejárni egy ügyet, mielőtt álláspontot foglalok. Tüzetesen el fogom olvasni a háttéranyagokat és dokumentumokat, amelyeket küldenek nekem, és utána fogok járni a lehetséges megoldásoknak. Mert meggyőződésem, hogy erről szól egy egyéni képviselő munkája: a helyiek érdekeinek képviseletéről, azok érvényesítéséről.

De bevallom, nagyon is megráztak, sőt, feldühítettek a mai beszélgetéseim a Csúcshegyen. A csúcshegyiek áldatlan állapota méltatlan, igazságtalan, és embertelen. Sok éven át mindenki fűt-fát megígért ennek a közösségnek, de a végén mindig valahogy elfeledkeztek róluk. Én nem szeretnék beállni az ígérgetők újabb sorába azelőtt, hogy alaposan utánajártam volna a kérdésnek, a helyzet első áttekintésre is bonyolultnak tűnik. Abban viszont biztos vagyok, hogy szeretném felszámolni ezt a méltatlan helyzetet, mert a csúcshegyiek jobbat érdemelnek. Nem csak budai polgárként, hanem emberként is.

Közbenjárt értünk a kormánynál:


További támogatóink