Közlekedési infrastruktútára kevesebb teher jut.

A közösségen belül termelt friss zökldségekért, gyümölcsökért, tejtermékekért, húsokért nem kell felkerekedni beszerzőkörútra menni. Ezeken a csomagolás hiánya és az elosztórendszer szükségtelensége fölöslegessé teszi a szemétszállítás egy részét, a boltok fenntartórendszerét, és a beszállítórendszerek egy részét. Általában jellemző, hogy a belvárosi környezetben élők többször annyiszor utaznak el zöld környezetbe bel és külföldön, mint azok, akik egy maguk formálta paradicsomi környezetben élnek. Jellemző, hogy hozzájuk inkább mennek, mint hogy ők járnak el másokhoz, ezzel is újabb zöld célpontokat teremtve a közelben városi barátaiknak, munkatársaiknak.

Energiaspórolás

Egy 21. századi zöld passzívháznak olyanok az energetikai paraméterei, hogy a kisebb méretűek a teljes fűtési szezonban kifűthetőek a kertben képződött ágnyesedékkel, kiszáradt fák törzsével. Természetesen emellett törkedni kell a szoláris házakra, hogy minél inkább kiahasználhassák ablakaikkal és energiahasznosító rendszerikkel a nap energiáját, amihez szintén nagy telkek kellenek a benapozhatóság biztosítása érdekében.

Kevesebb szennyvíz és elvezetendő csapadékvíz

Egy kertben mindig szükség van locsolóvízre, amihez érdemes külön gyűjteni a szürkevizet a WC feketevizétől. Szürkevízzel mindent locsolhatunk a kertben, ha nem használunk kertbe nem való vegyszereket mosogatáshoz, tisztálkodáshoz. Ha ráérzünk arra, hogy a kertbe megy a vizünk, könnyebben is állunk át ökológiai tisztálkodószerekre. Az esővízgyűjtés nem csak az utcák csapadékvíz gyűjtését könnyíti meg, hanem a kert tulajdonosának életét is. Ez a víz a legjobb fürdésre, és mivel teljesen lágy vízről van szó, ezért nem vízkövesíti el a mosógépet, a boilert, nem kell állandóan vízkőteleníteni a csempét, csapokat, kádat. És ingyen van, ha már egyszer kiépült a rendszer. Ehhez természetesen elegendően nagy tetőfelületek szükségesek.

Az útszóró só fölösleges á ház körül

A kályákból származó hamu nem csak a bigazdálkosában hasznosítható, de a járgák jégmentesítsére is alkalmas, mert főleg káliumsókat tartalmaz, ami nem terheli a környezetünket szemben a nátrumsókkal.

-Kisebb ellátórendszer

A kutatások szerint a kertben tevékenykedők egészségesebbek mind fizikailag mind pedig mentálisan. Nincs szükségük annyi orvosi ellátásra. Kevésbé igénylik az edzőtermeket. Alapvetően sokkal kevesebb pótcselekvésrendszerük van, amit ki kéne elégíteni erre fenntartott szolgáltatóegységekben. Az aktív és passzív meditációk új értelmet nyernek a kertben. Mindenféle időjársi körülmények között az ember többször választja a kertet, mint a képernyő előtt ülést.

Ingyenes szemléletformálás a többieknek

Nem csak a saját gyermekeink nevelésében számít sokat az ökológiai szemléletű gazdálkodás, hanem általánosságban húzza a velün kapcsolatban lévőket. Néhányunkban pedig erős vágyként él, hogy minél több emberrel ismertessük meg ezen életmód csodáit. Nyitott kertek alakulnak, ahol időnként érdeklődő csoportokat fogadunk gyermekekből, felnőttekből.

Magterület

Társadalmi krízisek esetére ezek a területek nem csak a fontos helyi fajtáknak a biobankjai, hanem a túléléshez szükséges tudás hordozói is, amit megoszthatunk a városlakókkal. Ha megrogyik az ellátórendszer jóesetben csak időlegesen is akár energiahiány vagy bármely egyéb okból, akkor a városi ember is olyan életmódváltásra kényszerül, amikre sok példa volt már a történelemben a világ több pontján. Ilyenkkor közösségi kertek létesítése a városban nem képzelhető el a semmiből.

Nyilvánvalóan egyre több embernek kéne tehát fenntartható otthonokból ökológiai gazdálkodást folytatnia háza körül. Ezt nem lehet kierőszakolni, erre nem lehet kötelezni az embereket, de nem is szükséges, mert tömegek vágynának erre, de akik belevágnak borzasztó falakba ütköznek a rendszer részéről. Ezeket az akadályokat kéne elhárítani, ha nem is plusz támogatással, henem a lehetőségek szabad biztosításával a fenntartható otthonokra. Városrészünkön a legkárosabb a jelenlegi szabályozás a telkek elaprózódását segítő új korlátozásokkal, és a tilalom, hogy még korszerűtlen elöregedett otthonainkat sem ípíthetjük újra a 21. század követelményei szerint. Az, hogy a város mellett egy több mint száz éve lakott kertes területen még a mezőgazdasági hasznosítást is szabotálják. 100 éve még engedéllyel létesültekitt lakóépületek, ma már egy szerszámtároló sem építhető.